İş

EYT yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı! Başvuru süreci başladı

Emeklilik Yaşında Olanlara (EYT) ilişkin düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanunda Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. .

Kanunda yapılan düzenleme ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa süreksiz bir husus eklenmiş ve ilgili kanunlara göre kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra aylık talep edenler yaşlılık veya emeklilik maaşından yararlanabilecektir. anılan kararlarda yer alan yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde.

Bu karara istinaden geriye dönük ödeme yapılmayacak ve geriye dönük talepte bulunulmayacaktır. İlk kez yaşlılık veya aylık alanlar, yaşlılık veya emeklilik talebi nedeniyle istifa bildiriminde bulunulması halinde, işe başladıkları tarihten itibaren 30 gün içinde son özel sektör işyerinde sosyal güvenlik primine tabi olarak çalışmaya başlarlar. İşten ayrılma, işe başlama tarihinden itibaren, SGK matrahının patron priminin 5 puana ulaşan bedeli Hazine tarafından karşılanacak.

SGK takviye primi işveren hissesi indiriminden yararlanan sigortalının işten ayrılması durumunda bu indirimden tekrar yararlanılamaz.

Üyesi oldukları kamu kurum ve kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı ortaklıkları ile mahalli idare birliklerinde işe alınanlar ile il özel sermayesinin yarısından fazlasına sahip şirketlerde birlikte veya ayrı ayrı personel statüsüne geçenler idareler, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları; Aylık, yaşlılık veya malullük aylığına hak kazanmaları halinde, istihdam edildikleri kamu kurum ve kuruluşları veya şirketler tarafından iş sözleşmelerinin feshedilmesini öngören düzenlemeler yürürlükten kaldırılacaktır.

Yasanın öne çıkanları

– Yönetmelikten 8 Eylül 1999 ve öncesinde istihdam edilmiş olanlar yararlanacak.

– EYT’de rastgele bir yaş sınırı uygulanmayacaktır.

– Yaş dışında prim gün ve sigorta süresi kurallarını taşıyanlar aylık alabilecek.

-Emekliliği takip eden 30 gün içinde yeniden işe başlayan çalışanlara yüzde 5 takviye primi verilecek.

– Takıma alınan işçiler ile işçi statüsünde bulunanların aylık almaya hak kazanmaları halinde iş akdinin feshedilmesini zorunlu kılan düzenleme yürürlükten kaldırılacak.

– EYT üyelerinin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu’ndan takviye verilecektir.

– Toplamda 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeye göre 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.

– Emeklilik başvuruları e-Devlet üzerinden veya SGK’ya yapılabilir.

– 5 bin 500 liranın altında maaş alınmayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu