Sağlık

BioNTech şirketi, korona aşısının yan etkileri nedeniyle bugün mahkemeye çıkıyor

Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından Almanya’da kurulan şirket bugün hakim karşısına çıkıyor. Almanya’da hizmet veren iki hukuk bürosu, müvekkillerinin başvurusu üzerine adli süreci başlattı. Yapılan açıklamada müvekkillerin sağlığında “kalıcı hasar” oluştuğu ve bu nedenle tazminat davası açıldığı açıklandı.

AŞI KULLANAN SAĞLIK ÇALIŞANININ DENEYİMLERİ “BEYİN SİSİ”

Adı açıklanmayan kadının orta yaşlı bir sağlık çalışanı olduğu da belirtildi. Söz konusu sağlık çalışanı, kalp ritm bozukluğu, vücudunun üst bölgesinde ağrı, kol ve bacaklarda şişlik, yorgunluk, uyku bozukluğu ve beyin bulanıklığı gibi belirtiler nedeniyle meydana gelen bedensel zararlar için 150 bin euro tazminat talep etti. aşılamadan sonra ortaya çıktığını söyledi. Davacı ayrıca belirlenemeyen maddi zarar için tazminat talebinde bulunmuştur.

1 MİLYON AVROYA KADAR İSTENİYOR

Hamburg bölge mahkemesinde görülecek davanın bu yöndeki yüzlerce iddiadan biri olduğu ve iki hukuk firmasının açmış olduğu davalardan 1 milyon avroya kadar talep edildiği belirtildi.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından kurulan BioNTech, aşıların güvenilir olduğunu açıkladı.

BIONTECH: AŞI İLE YAN ETKİLERİ ARASINDA BİR BAĞLANTI GÖSTERMEDİLER

BioNTech ise dava sürecine ilişkin bir açıklama yaparak üretilen aşıların güvenlik denetimlerinin yapıldığını belirtti. BioNTech yetkilileri, “Davada davacı ve avukatları, koronavirüs aşısı ile görülen yan etkiler arasında net bir bağlantı gösteremedi” ifadesini kullandı.

KİM ÖDEYECEK?

İngilizce haberler Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, BioNTech davayı kaybederse kimin ödeyeceği belli değil. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bazı kaynaklar, “Avrupa Birliği ile yapılan toplu sözleşmelerde BioNTech ve Pfizer, olası her türlü yasal masraftan ve olası tazminattan tamamen veya kısmen feragat etme hakkına sahiptir. Bu durum, AB hükümetlerini bu tazminatı ödemeye zorlayabilir. “

İTALYA’DA BENZER DAVALAR AÇILDI

Almanya’da aşılardan kalıcı olarak zarar gören bireyleri koruyan bir sistem varken ABD’deki Covid-19 aşı üreticileri olası bir yasal süreçte dokunulmazlık aldı. Bugün görülecek davaya taraf olan Rogert & Ulbrich isimli hukuk firması yaklaşık 250 kişi adına dava açılacağını belirtirken, Caesar-Preller isimli şirket 100 davayı inceleyeceğini açıkladı. Almanya’nın yanı sıra İtalya’da da benzer davaların açıldığı kaydedildi.

kulaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu