Sağlık

Yazın artan yüzdeki güneş lekeleri: Güneşe çıkmadan önce dikkat!

Yaz aylarında ve güneş ışınlarının ağırlaştığı dönemlerde cilt sağlığı ve güneş lekeleri değerli bir sorun haline gelir. Özellikle kışın belli olmayan lekeler, baharla birlikte renklerini yoğunlaştırarak ortaya çıkabilir. Bu lekeler en çok yüz bölgesinde görülür ve sarı ya da kızıl saçlı kişilerde daha sık görülebilir. Genetik özelliği olan bu lekeler özellikle uzun süre güneşe maruz kalan kişilerde ortaya çıkma eğilimindedir.

GÜNEŞ LEKESİ NEDENİDİR?

Güneşe maruz kalan bölgelerde ortaya çıkan bir diğer cilt hastalığı da melazma adı verilen lekelerdir. Özellikle kadınlarda erişkinlerde görülen melazmanın kesin nedeni bilinmemekle birlikte yüz bölgesi, alın, yanaklar, üst dudak ve burun sırtında oluşabilmektedir. Koyu tenli kişilerde, hamilelikte, hormon ilacı kullananlarda ve demir eksikliği anemisi olanlarda görülme olasılığı daha fazladır. Güçlü ışık yayan lambalarda çalışan ve bilgisayar başında uzun süre geçirenlerde de melazma gelişme riski artabilir.

Güneş lekelerinin yanı sıra yaz aylarında ben sayısında artış gözlenmekte ve renkleri yoğunlaşabilmektedir. Cilt kanserlerinin en değerli nedenlerinden biri olan UV ışınlarına maruz kalmak, aniden büyüyen ve düzensiz bir renge sahip olan benlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle ciltte yeni oluşan benlerde veya var olan benlerde olağan dışı değişiklikler fark edildiğinde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

İNANILMAZ GÜNEŞ BEKLERİ NASIL GİDİYOR?

Cilt lekeleri ve benlerin tedavisinde pigmentin derinliğine ve lekenin cinsine göre farklı teknikler kullanılabilir. Renk açıcı kremler, kimyasal ve enzimatik peelingler, PRP, mezoterapi, dermapen ve çeşitli lazer sistemleri tedavide kullanılan teknikler arasındadır. Tedavi için en uygun zaman güneşin olmadığı kış mevsimidir. Yeni oluşan güneş lekeleri hızlı bir şekilde açılabilirken, uzun süreli lekeler daha inatçı olabilir.

Güneşten korunma çocukluktan itibaren değerlidir. Güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde (11.00 ile 16.00 saatleri arasında) güneşe çıkarken geniş kenarlı şapka, gözlük ve uzun kollu beyaz keten giysiler giyilerek dışarı çıkılmamalıdır. Açık alanlara cilt tipine uygun UV AB korumalı 50 faktör güneş kremleri sürülmelidir. Bu kremler 3-4 saatte bir yenilenmeli ve dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce evde uygulanmalıdır. Güneş lekeleri tedavisinden sonra cildi korumaya özen gösterilmelidir aksi takdirde lekeler tekrarlayabilir.

haberdivrigi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu