İş

Bakan Bilgin’den EYT’lilere müjde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, EYT’nin deprem bölgesinde başvuranlara öncelik verdiğine dikkat çekerek, “SGK personelimiz büyük bir hazırlık yaptı. Gece gündüz çalıştılar. Harika çalıştılar. 1 milyona giden rakamı yaptılar. Geç kalanlar endişelenmeyin, çünkü onu birikmiş olarak alacaklar.

Habertürk canlı yayınına katılan Bilgin, konu hakkında şu açıklamaları yaptı:

– EYT’de önceliği deprem bölgesinde başvuranlara verdik. İlk başvurular orada yapıldı. Şu anda 1 milyon kişi ilk maaşına yakınını aldı. Anlamayanlar için bir kayıp yok. Bonus gün sayısı ve dolum gün sayısına göre her gün işlem yapılmaktadır. Ayda yaklaşık 30 bin kişi emekli maaşı alıyordu. Şimdi bu sayıyı 120 bin 130 bine çıkardık. SGK çalışanımız büyük bir hazırlık yaptı. Gece gündüz çalıştılar. Harika çalıştılar. 1 milyona çıkan sayıyı yaptılar. Geç kalanlar acele etmezler çünkü birikmiş olarak alacaklardır.

– Yeni yasaya göre girenlere herhangi bir mazeret yok. 1 gün sonra girdiyseniz 1 gün sonra haksızlığa uğramazsınız. Bilinen bir yasa ile başlarsınız. Mağduriyetin sebebi şudur: Kanun geriye dönüktür. EYT’de yaş ortalaması kaç? Bu gerçekten bir reformdur. Mağduriyet, hukuk devletinin ihlali nedeniyle meydana gelmiştir.

– EYT’de yığılma yoktur. Servis kombinasyonları SGK tarafından yapılmaktadır. ‘Pending’ adlı belge ücretlendirilir. Zamanında cevap verilecektir. Bu sorular en geç Mayıs ayında cevaplanacak. 1 milyona doğru gidiyoruz. Toplam başvuru sayısı 1 milyon 700 bin civarında. Bazılarında prim gün sayısı eksik, diğer kurallar geçerli değil. Diğer koşullar ücretlendirilir. Çok standartlaştırılmış süreçler. Kısa sürede tamamlanacaklar. Hızlı yanıt veriyoruz.

– Staj mağduru kavramı hatasız değildir. Sağlık sigortası bir devlet teşviğidir. ‘Orada başına bir şey gelebilir, bu yüzden onu sigortalıyorum’. Bu bir eğitim süreci, yani orada bir mağduriyet yok. İstihdama bağlı olarak meydana gelen bir olayla sosyal güvenlik sistemine kaydı başlatıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu