Teknoloji

Tarihte İlk Kez Yapay Ete ‘Sağlıklıdır’ Onayı Verildi

Laboratuvar ortamında üretilmiş yapay tavuk etlerinin piyasaya sürülmesine az kaldı… Geçtiğimiz hafta bir birinci yaşandı ve ABD’nin Yemek ve İlaç Yönetimi (FDA), laboratuvar ortamında üretilen bir ‘kültürlü ete’ onay verdi.

Eski bir kardiyolog olan Uma Valeti’nin kurduğu ve CEO’su olduğu Upside ismindeki şirketi tarafından üretilen kelam konusu yapay et tavuk etini taklit ediyor; benzer besin bedellerini içeriyor ve tıpkı gerçek tavuk eti üzere yemeklerde kullanılabiliyor. CEO’sunun açıklamasına nazaran lezzeti de gerçek tavuk eti kalitesinde!

Hayvan hücreleri, laboratuvar ortamında ete dönüştürülüyor:

Fotoğraf: Brian L. Frank @NPR

Uma Valeti, ‘kültürlü et yetiştirme şirketi’ olan Upside’ı 2015 yılında Kaliforniya’da kurmuştu. Şirkette çalışan bilim insanları, 7 yıllık bir araştırma ve geliştirme sürecenin akabinde 2022 yılında maksadına ulaştı ve hiçbir hayvanı öldürmeden, yalnızca iğne biyopsisi ile hücrelerini alarak laboratuvarda et üretmeyi başardılar.

Bilim insanları, iğne biyopsisi ile aldıkları hayvan hücrelerini besin pahası yüksek hususlarla besleyerek çoğalmalarını sağlıyorlar. Hücreler çoğaldıkça da birer ‘kültürlü ete’ dönüşüyorlar.

Yılda 22 tondan fazla üretilebilecek yapay etin satışı için tek bir pürüz kaldı:

Fotoğraf: Brian L. Frank @NPR

Her ne kadar FDA şu anda bu kültürlü etin yenilebilir olduğuna kanaat getirmiş olsa da bu cins bir etin ABD’de restoranlarda yahut marketlerde satılıp kullanılabilmesi için Upside’ın hâlâ önünde birkaç engel bulunmakta.

Bununla birlikte Upside, yaptığı açıklamaya göre kültürlü etlerinin satışa çıkması konusunda yasal onayı aldıktan sonra yılda 22.679 kilo kültürlü et üretebilecek.

Upside tarafından üretilen etin fiyatı ve tadı nasıl olacak?

CEO Valeti, NPR’a verdiği röportajda mevcut gerçek et fiyatları ile rekabetçi etiketler belirleyeceğini söyledi ki bu bilgi, kelam konusu yapay etin mümkün mertebe daha ucuz olacağını gösteriyor. Ayrıyeten etin tadı hakkında konuşan Valeti, bunun için özel olarak çalıştıklarını ve tadın ülkü tavuk eti kalitesini aratmayıp pek çok insanı şaşırtacağını söz ediyor.

Laboratuvarda yetiştirilen etin savunucuları, bunun sera gazı emisyonlarını azaltmaya ve global ısınmayla gayrete yardımcı olacağını söylüyorlar. Siz ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort