Haber

Reisi’den başörtüsü tehdidi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, “İslami örtünme kurallarını” ihlal eden ve başörtüsü takmayan kadınları tehdit etti. “Başörtüsü çıkarmanın yaygınlaşması mutlaka durdurulacaktır” diyen Reisi, “Bazı başörtüsü takmayanlar bunu bilinçli yapmıyor, onları uyarmamız gerekiyor. Ancak bazıları düşmanın planı çerçevesinde hareket ediyor.” .”

İran’ın büyük şehirlerinde son aylarda saçlarını tamamen kapatmasına rağmen örtünmeyi reddeden kadınların sayısı arttı. Örtünmeyi reddeden kadınlar da bunu bir sessiz hareket biçimi olarak benimsiyor. 90 milyona yakın nüfusa sahip ülkede son dönemde aşırı muhafazakarlar, tesettür kurallarına uymayanlara daha sert yaptırımlar uygulanması taleplerini sık sık dile getiriyor. Buna göre Tahran, düzenlemeleri dikkate almayanlara ağır cezalar öngören tartışmalı bir yasa tasarısı hazırladı.

Ahlak polisi geri döndü

Örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Jina Mahsa Amini’nin yaklaşık bir yıl önce hayatını kaybetmesinin ardından ülkede en büyük protestolara sahne oldu. İslam Devrimi’nin eylemleri hükümet tarafından sert bir şekilde bastırıldı. Binlerce kişi gözaltına alındı, aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce kişi hayatını kaybetti, eylemlere katılan yedi kişi idam edildi.


Türkiye’de yaşayan İranlılar da Jina Mahsa Amini protestolarına saçlarını keserek destek verdi. Fotoğraf: YASİN AKGÜL/AFP/Getty Images

Sokaklarda devriye gezerek kadınları uyaran ve tesettür kurallarına uymayanları gözaltına alan ahlak polisinin protestoların ardından Aralık 2022’de kaldırıldığı açıklandı.

DW,dpa/SS,TY

haber-manavgat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu