Teknoloji

Nükleer Silahlanma? İran Devrim Muhafızlarının Uzaya Araştırma Uydusu Göndermesi Tartışmalara Yol Açtı!

İran Uzay Ajansı ‘Süreyya’ isimli araştırma uydusunu uzaya fırlattı. Son haftalarda Suriye, Irak ve Pakistan’a füze saldırıları düzenleyen İran’ın bu hamlesi Batı dünyasında endişe yarattı. Detaylar içerikte!

Kaynak:https://tr.euronews.com/2024/01/20/ir…

Nükleer silahlanma oranı dünya çapında artıyor. Özellikle İran’ın nükleer silahlanma çabaları Batı dünyası tarafından endişeyle karşılanıyor. Çünkü başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok hükümet, İran’ın uzay araştırması adı altında nükleer silahlanma üzerinde çalıştığını iddia ediyor.

Batı dünyasında bu iddiaları alevlendirecek yeni bir gelişme yaşandı. Euronews’te yer alan habere göre, İran Uzay Ajansı yeni bir araştırma uydusunu uzaya fırlatarak 750 kilometre uzaklıktaki bir yörüngeye yerleştirdi. Uydunun fırlatma törenine Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami başta olmak üzere çok sayıda askeri yetkili katıldı.

İran devlet televizyonunda yer alan habere göre uydu, Kaim-100 isimli roketle fırlatıldı. Uzaya fırlatılan araştırma uydusunun adı “Süreyya”. Batılı medya kaynaklarına göre araştırma uydusunun İran Devrim Muhafızları tarafından üretildiği bilgisi öne çıkıyor.

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur, açıklamasında şunları söyledi:

‘Kaim-100 roketi 100 kiloya kadar taşıyabiliyor. ‘Süreyya’ araştırma uydusunun faydalı yükü ise yaklaşık 50 kilogram. Bu denemede roket, yükünü başarıyla 750 kilometrelik bir yörüngeye yerleştirdi.’

Peki ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler neden endişeli?

İran’ın uzun yıllardır Batılı ülkelerle peşinde olduğu nükleer silah anlaşmaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı. İran, Batılı ülkelerle ‘uranyum üretimi’ konusunda anlaşma sağlayamadı ve uranyum üretimini daha da artırdı. Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler İran’ın nükleer silahlanmasından endişe duymaktadır. Çünkü ABD, İran’ın nükleer silah üretebilecek kadar zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu ve bunun dünya çapında bir tehdit oluşturacağını öngörüyor.

Birleşmiş Milletler’in İran’a bakış açısı nedir?

Batılı devletler, BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararı dikkate alındığında İran’ın kıtalararası balistik füze geliştirme çalışmalarını sakıncalı buluyor. Hatta İran’ın uzay araştırmaları adı altında Orta Doğu’yu ve Avrupa’yı tehdit ettiğini bile iddia ediyorlar.

İran Ortadoğu’nun en büyük füze programlarından birine sahip. Hatta son dönemde haberleri takip ederseniz Irak’a, Suriye’ye, Pakistan’a füze saldırıları düzenliyorlar. Gelecekte bu baskınların sonucunun ne olacağını, Türkiye’nin nasıl bir aksiyon alacağını merakla bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu