Ekonomi

Morgan ve Goldman Fed tahminlerinde farklı

Morgan Stanley ekonomistleri enflasyonun soğuması nedeniyle Fed’in önümüzdeki iki yıl içinde büyük faiz indirimleri yapacağını öngörürken, Goldman Sachs analistleri daha az kesinti ve daha geç bir başlangıç ​​bekliyor.

ABD’li baş ekonomist Ellen Zentner liderliğindeki Morgan Stanley araştırmacıları, Pazar günkü 2024 tahminlerinde, merkez bankasının faiz oranlarını Haziran 2024’te, ardından Eylül ayında ve dördüncü çeyrekten itibaren her toplantıda 25 baz puanlık artışlarla indirmeye başlayacağını söyledi. Bunun politika faizini 2025 yılı sonuna kadar yüzde 2,375’e düşüreceğini söylediler.

Bu arada Goldman Sachs, 2024’ün dördüncü çeyreğinde ilk 25 baz puanlık indirimi bekliyor, ardından 2026 ortasına kadar her çeyrekte bir indirim öngörüyor. Goldman Sachs analistleri toplam 175 baz puanlık indirimle faiz oranının yüzde 3,5-3,75 hedefine ulaşacağını düşünüyor.

Goldman Sachs’ın varsayımları merkez bankasının varsayımlarına daha yakın. Politika yapıcıların medyan iddialarına göre, Eylül ayı Fed tahminleri önümüzdeki yıl için iki çeyrek puanlık faiz indiriminin planlandığını ve 2025’te sona eren politika faizinin yüzde 3,9 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Fed guvernörleri ve bölgesel banka başkanları gelecek ayki toplantıda tahminlerini güncelleyecekler.

Morgan Stanley, durgunluk olmasa da daha büyük bir genişlemeyi garanti eden daha zayıf bir ekonomi öngörüyor. Fed’in yüzde 4,1 tahminiyle karşılaştırıldığında işsizliğin 2025’te yüzde 4,3 ile zirveye çıkmasını bekliyorlar. Morgan Stanley’e göre büyüme ve enflasyon da yetkililerin öngördüğünden daha yavaş olacak.

karacabey-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu