Haber

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal: Çiğ sütün litre fiyatı 17 lira olmalı

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, çiğ sütün litre fiyatının 17 lira olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Sarıbal, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye’nin büyük bir tarım ve gıda krizine doğru sürüklendiğini” öne sürdü.

Türkiye’de süt üretimi ve tüketiminde sürekli bir azalma olduğunu belirten Sarıbal, çocukların süt içemez hale geldiğini belirtti.

Sarıbal, tarımın daha önce devletin kontrolünde olduğunu ancak AK Parti hükümetleri döneminde özel sektöre devredildiğini söyledi.

Ulusal Süt Kurumu’nun çiğ sütün fiyatının 13,5 lira olması yönünde tavsiye kararı aldığını anımsatan Sarıbal, piyasada bu fiyatın geçerli olmadığını, sütün birçok yerde 8 liraya alındığını söyledi. Küçük süt üreten işletmelerin mağdur olduğunu savunan Sarıbal, şöyle konuştu:

“Hükümet, piyasayı Et ve Süt Kurumu aracılığıyla düzenlemiyor. Süt fiyatlarının belirlenmesini tamamen özel sektöre bırakıyor. Ulusal Süt Kurulu’nun yönetimi, Türkiye’nin en büyük süt satın alan işletmelerinin yöneticilerinden oluşuyor. Süt fiyatını sanayiciler belirliyor. Çiftçinin bu sektörde söz hakkı yok, sanayicinin söz hakkı var. Gelişmiş ülkelerde bu sektörlerin piyasa kontrolü ve tespiti devlet tarafından yapılmaktadır. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesi tarımı özel sektöre devretmez.”

Tarım ve hayvancılıkta girdi maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Sarıbal, Anadolu’da ailelerin tarım ve hayvancılığı bırakmak zorunda kaldıklarını söyledi.

“Çiğ süt fiyatlarını düşük tutma politikasından vazgeçilmeli” diyen Sarıbal, şunları ekledi: “Yem fiyatlarına destek verilmeli. Çiğ süt fiyatları üretici örgütlerinin hakim olduğu bir kurul tarafından belirlenmeli. Süt hayvanlarının üretime geçmesinin önlenmesi için Halihazırda litresi 50 kuruş olan çiğ sütün primi, kesildiğinde litresi 13 bin kuruş oluyor.” “5 lira olarak açıklanan çiğ süt fiyatları derhal revize edilmeli. Tavsiye değil taban fiyat belirlenmeli. Çiğ sütün litresi 17 lira olmalı.” İfadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu