Ekonomi

TÜRKBESED: Beyaz eşya ihracatı 2023’te yüzde 10 azaldı

TÜRKBESD tarafından düzenlenen basın toplantısında bölümün 2023 bilgileri hakkında bilgi verildi.

Karşılaştırıldığında, geçen yıl 6 ana ürünün yurt içi satışları 2022 yılına göre yüzde 14 arttı. TÜRKBESD üyesi firmaların ihracatı bu dönemde yüzde 10 azaldı. Geçtiğimiz yıl ihracat ve yurt içi satışlardan oluşan 6 ana ürünün toplam satışı yıllık bazda yüzde 4 azalarak yaklaşık 33 milyon adede ulaştı.

Üretim oranı da bu dönemde yüzde 1 oranında azaldı. Bölümde 60 bini doğrudan olmak üzere 600 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

Beyaz eşya sektörü, yıllık 32,3 milyon adetlik üretimi ve 23 milyon adetlik ihracat kapasitesiyle küresel pazarın değerli bir oyuncusu olmaya devam ediyor.

“İhracattaki düşüş yurt içi satışlarla dengelendi”

TÜRKBESD Lideri Gökhan Sığın, toplantıda yaptığı konuşmada, sektörün küresel zorluklara karşı 2023 yılında iç pazardan güç alacağını ve tüketicilerin satın alma gücünün istikrarlı büyüme için devam ettiğini belirtti.

İhracattaki düşüşün yurt içi satışlarla dengelendiğini, iç pazarın kaldıraç etkisi yarattığını, bu sayede üretim ve istihdam yapısının korunabildiğini belirten Sığa, şöyle konuştu:

“İhracatımızdaki gerilemenin en önemli nedeni yurt dışı pazarlarda yıl genelinde devam eden daralma oldu. Yurt içi satışlar şu ana kadar ihracattaki düşüşü büyük ölçüde dengeledi. Yurt içi satışların son derece önemli olduğunu biliyoruz, öngörüyle Küresel riskler 2024’te de değişmeyecek. Üretim ve istihdam seviyemizi korumak hâlâ önemli.” “İç pazardan aldığımız güçle mümkün olacak. İç pazar dinamizmimiz vazgeçilmez.”

“İhracat teşviklerinin geliştirilmeye devam edilmesi son derece kritik”

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Özkadı da ihracat pazarlarında sanayicilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “AB ve ilgili birçok pazardaki ihracatçılarımız, özellikle Uzakdoğulu rakiplerine karşı zorlu bir rekabet ortamıyla karşı karşıya. Bu bağlamda; İhracat teşviklerinin geliştirilmeye devam edilmesi son derece kritik.”

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz, bölümün değerli temel girdilerinden yassı çelik ürünlerle ilgili değerlendirme yaparken şunları söyledi:

“Sektörümüzde kullanılan soğuk saclar sıcak yassı çelikten üretildiğinden sıcak yassı çelik ürünlerinde meydana gelecek herhangi bir değişiklik sektörümüzü doğrudan etkilemektedir. Son dönemde Çin, Hindistan, Japonya menşeli sıcak yassı çelik ürünlere yönelik anti-damping soruşturması başlatılmıştır. ve Rusya. Bu soruşturmanın olası sonucu kesindir.” “Ürün maliyetlerine, istihdama ve ihracat kayıplarına etkisini takip ediyoruz. TÜRKBESD olarak inceleme sonucunun ihracat, istihdam gibi önemli faktörlere etki edebileceğini ve bu etkilerin dikkate alınması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. dikkate alın.”

haber-hacilar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu