Teknoloji

NASA, Ölü Yıldızın Kalıntılarının Şok Edici Görüntüsünü Paylaştı

NASA, 16 bin ışıkyılı uzaklıkta, ölmekte olan, el iskeletine benzeyen bir yıldızın inanılmaz görüntüsünü paylaştı. Halen araştırılan bu görüntü hakkındaki bilgileri gelin birlikte keşfedelim. ?

Kaynak: bir

Uzayın derinliklerinde, 16 bin ışıkyılı uzaklıkta garip bir yapı keşfedildi.

NASA’nın gelişmiş X-ışını teleskopları, bir elin iskeletine benzeyen büyüleyici bir manzarayı ortaya çıkardı.

Bu görüntü, galaksimizde yaklaşık 1.500 yıl önce “nükleer yakıtı” biten, kendi içine çöken ve daha sonra nötron yıldızına dönüşen dev bir yıldızın kalıntılarından kaynaklanıyor.

Nötron yıldızları kendi eksenleri etrafında inanılmaz bir hızla dönerek bilim dünyasını hayrete düşürüyor.

Özellikle genç nötron yıldızları ya da diğer adıyla pulsarlar, elementleri ve antimaddeyi püskürterek göz alıcı görsel şölenlere neden oluyor. Bu yıldızların bir örneği olan pulsar PSR B1509-58, 2001 yılında NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi tarafından keşfedildi.

Bu pulsarın çevresinde oluşan MSH 15-52 Bulutsusu, insan eline benzemektedir ve nötron yıldızı, bu el figürünün tam ortasında, avuç içinde yer almaktadır.

NASA’nın son teknoloji ürünü X-ışını teleskobu IXPE, 17 gün boyunca bu çarpıcı yapının elektromanyetik alanlarını inceledi.

Bu detaylı inceleme, bulutsunun elektromanyetik yapısının nasıl oluştuğunu ortaya çıkardı. Ayrıca el figürünün bilek kısmındaki parlaklığın bu bölgedeki yoğunluğun ve türbülansın fazla olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

catalca-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu