Ekonomi

Nakit avans çekme tüyoları, Nakit avansa talep artıyor mu?

İhtiyaç kredisi dışında bir diğer borçlanma yöntemi de nakit ihtiyacı olanlar için nakit avanstır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), artan nakit avans kullanımını kısıtlamıştı. TCMB, gelen eleştiriler üzerine nakit avans kullanımına ilişkin kısıtlamayı kaldırdı. Son günlerde gündemden düşmeyen nakit avans ile ilgili karşılaştırma sitesi en çok merak edilenleri araştırdı.

İhtiyaç kredisi faiz oranlarının artmasıyla birlikte nakit ihtiyacı olanlar taksitli nakit avansa yöneldi. Kredi kartlarıyla nakit çekime kısıtlama getiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), hızla geri adım atarak kısıtlamayı kaldırdı. Bankalara göre farklılık gösteren nakit avans limiti ve vade sayısı 14 Mayıs seçimleri öncesinde nakit avans olarak kullanılabilecek birçok banka fiyatlarını düşürmeye ve vadeleri kısaltmaya başladı. Nakit avansa talep artıyor mu? Taksitli nakit avans almak ile ihtiyaç kredisi çekmek arasındaki farklar nelerdir? Hangisi daha avantajlı? Karşılaştırma sitesi, son günlerde gündemden düşmeyen taksitli nakit avans ile ilgili merak edilenleri araştırdı.

Nakit avans faiz oranı yüzde 1,36’yı geçemez

Nakit avans faizi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen akdi faiz oranını geçmeyecek şekilde bankalar tarafından üçer aylık dönemler halinde belirlenir. Dönemsel kampanyalarda sıfır faize kadar nakit avans veren bankalar olmakla birlikte, nakit avans faizi TCMB tarafından belirlenen tavan oranı aşamaz. TCMB kararına göre aylık yüzde 1,36 faiz oranı ile nakit avans kullanılabilmektedir. Taksitli nakit avansın avantajlarından biri de onay sürecinin ihtiyaç kredisine göre daha hızlı olmasıdır. Taksitli nakit avanslar genellikle kredi kartına tanımlanır ve kredi kartının kullanıldığı yerden anında çekilebilir. Yani hızlı ve kolay bir uygulama dönemidir. Kredi kartı kullandığınız için bilgileriniz esas olarak bankada mevcut olduğundan herhangi bir ek belge veya belge talep edilmemektedir. Kredi kartı limitiniz dahilinde nakit avans kullanabilirsiniz. Geri ödeme kolaylığı için taksit seçenekleri de mevcuttur. Vade seçenekleri bankadan bankaya farklılık göstermektedir.

Taksitli nakit avans talebinde artış yaşandı

İhtiyaç kredilerinde aylık ortalama faiz oranlarının yüzde 1,89’dan başlaması, tüketicileri aylık faiz oranı yüzde 1,36’yı geçemeyen nakit avanslara yöneltti. Nitekim kredi piyasasında açık olarak algılanan bu durumun farkında olan tüketiciler, faiz oranları düşük olan nakit avansa yöneldiler. Bu durum bankaların faiz maliyet istikrarına ters düştüğü için kısa sürede müdahale edilmiş ve bankaların taksitli nakit avans limitleri yeniden düzenlenmiştir.

İhtiyaç kredisi kredi kartı limitine etki etmez

İhtiyaç kredisi avantajlarında daha belirgin olan ve tüketicinin daha rahat takip edebileceği bir ödeme planına sahip olmak avantaj olarak görülmektedir. Muhtaç krediler genellikle sabit faiz oranlarına sahiptir. Bu nedenle geri ödeme döneminde ödenecek toplam faiz bedeli, kredi kullanılmadan önce tüketicilere net bir şekilde aktarılmaktadır. Makul bir geri ödeme planına bağlı olduğu için ödemeler bu plana göre düzenlenir. Bu, bütçeyi daha iyi yönetmeye yardımcı olur. İhtiyaç kredisinin kredi kartının limitini etkilememesi ve kredi kartının diğer harcamalar için kullanılmasına imkan vermesi de bir avantaj olarak görülüyor. Nakit avansta ödeme planı ve diğer koşullar ihtiyaç kredisi ile paralellik gösterse de ihtiyaç kredisi tüketici algısı açısından takibi daha kolay olan bir kredi türü olarak öne çıkıyor.

Borç döngüsüne girebilir ve daha uzun süre borç içinde kalabilirsiniz.

Taksitli nakit avansların dezavantajları da vardır. Bunlardan biri yüksek faiz oranlarıdır. Taksitli nakit avanslar genellikle kredi kartı faiz oranlarına yakın veya daha yüksek faiz oranlarıyla gelir. Uzun süreli kullanımlarda toplamda yüksek faiz ödemelerine sebep olabilir. Taksitli nakit avans kullanımı, kredi kartı limitini azaltabilir ve ek harcamaları sınırlayabilir. Taksitli nakit avans kullanımında minimum ödemeler yapılarak taksitli nakit avans ödeme seçeneği seçilirse borç döngüsüne girilebilir ve borçlu daha uzun vadeli borçlanabilir. Bu da borcun kapatılmasında zorluklar yaratabilir.

Tüketici kredileri, taksitli nakit avanslara göre daha uzun bir onay sürecine sahiptir.

İhtiyaç kredisi kullanmanın dezavantajlarına bakacak olursak ihtiyaç kredilerinin onay süreci taksitli nakit avanslara göre daha uzundur. Genel olarak kredi başvurularının değerlendirilmesi uzun sürebilmekte ve bankalar ihtiyaç kredisi başvurularında bordro, gelir belgesi ve kefil gibi ek belgeler talep edebilmektedir. Bu, başvuru sürecini zorlaştırabilir. İhtiyaç kredisi kullanmak kredi notunuzu etkileyebilir. Kredi ödemelerinin sistematik ve zamanında yapılmaması kredi notunuzu olumsuz etkiler. Ayrıca ihtiyaç sahibi krediler genellikle bir geri ödeme planına tabi tutulmakta ve geri ödeme miktarları ve vadesi başlangıçta belirlenmektedir. Bu da taksitli nakit avanslara göre esneklik açısından sınırlayıcı olabilir.

Taksitle nakit avans nasıl çekilir?

Taksitli nakit avans sadece kredi kartları ile çekilebilir. Tüketiciler sahip oldukları kredi kartları ile bankaların ATM’lerinden veya internet bankacılığı kanallarından taksitli nakit avans çekebilirler. Taksitli nakit avansın toplam tutarını öğrenmek için kredi karşılaştırma siteleri veya bankaların taksitli nakit avans hesaplama modülleri kullanılmalıdır. Böylece tüketiciler, ihtiyaç kredilerinde olduğu gibi taksitli nakit avansları daha bilinçli kullanabilmektedir.

Ucuz kredi için tüketiciler ne yapmalı?

Daha ucuz kredi kullanmak isteyen tüketiciler için bazı tekliflerde bulunan en eksantrik kurucu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırmızı, ucuz kredi kullanmanın püf noktalarını aktardı: “Daha önce müşterisi olmayan bankalardan kredi alan tüketiciler düşük faizli kredi kullanabilirler. ve hatta bazen yeni müşteriler için sıfır faizli krediler. . Tüketiciler toplam kredi ihtiyacını birkaç bankaya bölerek, müşterisi olmadıkları bankalardan kredi alarak ve müşterisi oldukları bankalardan kredi fiyatını düşük tutarak çok daha düşük maliyetli kredi kullanma şansına sahip olurlar. Krediye ihtiyacı olan tüketiciler, karşılaştırma sitelerini kullanarak bankaların yeni müşteri kampanyalarını ve düşük tutarlar için uyguladıkları faiz oranlarını takip etmekte ve şu anda tüketiciler için en cazip seçenek olarak modül kredilerini kullanmaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

arsuzhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu