Ekonomi

Kuru meyve sektörü TÜBİTAK işbirliğiyle katma değerini artırıyor

Kuruyemiş kesimi Türkiye’nin en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi ile katma değer yaratıyor

Kuruyemiş sektöründen TÜBİTAK ile işbirliği

Kuruyemiş bölümü Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapıyor

Kuruyemiş bölümü TÜBİTAK işbirliğiyle katma değeri artırıyor

Kuruyemiş bölümünden Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları

Türkiye’nin Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi INNOFOOD Projesi kapsamında, Ege Kuruyemiş ve Türkiye’nin öncülüğünde kurulan Türk Gıda İnovasyon Platformu-TUGİP iş birliğinde “Türkiye’de Kuru Meyve” Mamulleri İhracatçıları Birliği ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi. Kesim ve Gelecek Çalıştayı” gerçekleştirildi.

türk kuru meyve şubesi; Üretim ve ihracatta dünya lideri olan çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı başta olmak üzere kuru meyvelerde Ar-Ge ve inovasyon stratejilerini belirledi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Kuru meyve bölümü geçmişten günümüze çok şey kattı. Sürdürülebilirlik artık dünyanın en değerli gündem maddesi. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat’ı ilan etti. 30 yıldır tüm paydaşlarımız, üniversitelerimiz, tarım kuruluşlarımız, oda ve borsalarımızla çok güzel işler yaptık. Enstitülerimiz 50-60 yıl öncesine dayanmaktadır. Çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ve ihracatında dünyada lider konumdayız. 10-15 bin ton olan incirden 100 bin ton incire geldik. Kayısı farklı bir başarı hikayesidir. 20-25 tondan 100 bin tonun üzerine çıktık. Tüm dünyaya sağlıklı eserler gönderiyoruz. Bu sağlıklı çalışmayı insanlığa en iyi şekilde sunmak temel ilkemizdir.” söz konusu.

EİB bünyesindeki tarım birlikleri, TÜBİTAK ile yeni iş birliğine hazırlanıyor

Işık, “Artık yeni bir dönem başlıyor. İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarımızı TÜBİTAK ile birlikte yürüterek ülkemizi dünyada farklı bir noktaya taşıyacağız. EİB olarak bu süreci başlatıyoruz. Bunu sadece kuru meyvede değil tüm Tarım Birliklerimizle başarmak istiyoruz. Tüm ülkeler Ar-Ge inovasyon çalışmalarına çok fazla devlet desteği veriyor. Bu tabandan nasıl yararlanacağımızı bilmemiz gerekiyor. Tüm kurumlarımızı bir araya getirerek üniversitelerimizle kendi iç projelerimizi hayata geçireceğiz, ardından global projelerden pay alacağız. Zaten altyapı gelişmiyor.” dedi.

AB destekli 27 milyon avro bütçeli Ar-Ge Projesi

Cesarettin Alasalvar, TÜBİTAK öncülüğünde hayata geçirilen Türkiye’nin en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi INNOFOOD hakkında da bilgi verdi.

“Gıda Departmanının Bölgesel Rekabet Gücünün Artırılmasına Yönelik Araştırma ve Yenilik Tesislerinin Geliştirilmesini kapsayan INNOFOOD Projesi, AB tarafından finanse edilen 27 milyon avro bütçeli bir Ar-Ge Projesidir. Avrupa Birliği ve ülkemizin ortak katkısıyla hem altyapı hem de teknik kapasite ve yetkinliği geliştirmeye yönelik faaliyetlerle 27 milyon Euro’luk çok büyük bir fon şubenin hizmetine sunulmaktadır. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yaşam Bilimleri öncülüğünde yürütülen, Türkiye’nin en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi olan INNOFOOD Projesi kapsamında Gebze’de kurulan “Gıda İnovasyon Merkezi”, gıda sektörünün ihtiyaç duyduğu Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına olanak sağlıyor. 200 ileri teknoloji makine ve ekipmanı, 9 pilot proses tesisi, 84 modern laboratuvar cihazı ve 5.800 metrekare kapalı alana sahip Gıda İnovasyon Merkezi’nin gıda ve gıdada katma değerli üretimin merkezi olması bekleniyor. içecek sektörü.

Türkiye’nin ilk ve tek gıda temalı gıda inovasyon kuluçka merkezi

Alasalvar, “Gıda İnovasyon Merkezi, geliştirilecek gıda ürünlerine yönelik 9 ayrı pilot ölçekli işleme hattı ve çok farklı analizlerin yapılabileceği Gıda Araştırma Laboratuvarları ile ülkemizdeki en kapsamlı Ar-Ge çalışmalarına imkan veren merkezdir. Gıda İnovasyon Merkezi aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek gıda temalı gıda inovasyon kuluçka merkezine de sahip. INNOFOOD Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında yürütülmektedir.” söz konusu.

Türkiye, dünya lideri olduğu çalışmalarda Ar-Ge’nin başına geçmelidir.

TÜBİTAK MAM Başdanışmanı ve INNOFOOD Proje Koordinatörü Doç. INNOFOOD’dan Dr. Cesarettin Alasalvar, projenin en değerli çıktılarından biri olan TÜGİP’in tüm yeme-içme şubelerinin bir araya geldiği bir bağlantı ağı olduğunu belirtti.

“Dünya başkanı olduğumuz kuru meyvede Ar-Ge’de lider olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda TÜGİP, şirketlerin çalışmalarını ve fikirlerini hayata geçirebilmeleri, inovasyon ve Ar-Ge maliyetlerini azaltabilmeleri ve işbirliğinin gücünden yararlanabilmeleri için birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımıyla tek kaynaktan bütüncül analizler sunuyor. Türkiye Gıda İnovasyon Platformu, ülkemiz gıda sektörü için birlikte çalışmayı bir kültür haline getirecek çok değerli bir potansiyele sahip. Birlik güçtür mantığıyla burayı özel sektörün hizmetine açtık. Yeme-içme bölümü ile birlikte yeni çalışmalar geliştireceğiz. Ülkemiz için katma değer yaratacağız.”

Kuru Meyve Atölyesi; Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye Kuru Meyve Şubesi Heyet Başkanı Osman Öz, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle meyve ihraç eden firmalar, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, merkez ve taşra teşkilatı yetkilileri, Üniversite temsilcileri, Araştırma Enstitüleri, Ticaret Borsaları, Ziraat Odaları ve sektörün tüm paydaşları.

TÜGİP’in kapsamlı teknoloji, inovasyon ve iş geliştirme hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için tugip adresini ziyaret edin.

Kuru Meyve Üretiminde Araştırma Sonuçları ve İklim Değişikliği konulu ilk panelin moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ALTINDİŞLİ yaptı.

Aydın İncir Araştırma Enstitüsü, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Birgül ERTAN, Kuru İncir Üretiminde Araştırma Sonuçlarını sundu. Selçuk KARABAT Kuru Üzüm Üretiminde Araştırma Sonucu, Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Beslenme Mühendisi Yüksel SARITEPE Kuru Kayısı Üretiminde Araştırma Sonucu, TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Araştırmacısı Ceyda Pembeci KODOLBAŞ MycoTWIN AB Projesi ve Kuru Meyve Değer Zincirinde Mikotoksin Çabası, Create4Clima Projesi Koordinatörü Doç. Dr. Gökşen ÇAPAR, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkileri ve tarımsal/bitkisel üretim – CREATE EU Projesi hakkında konuştu.

Kuru Meyvede Yeni Çalışmalar ve Geleceğe Bakış konulu ikinci panelin moderatörlüğünü TÜGİP Gıda Sanayi Koordinatörü Haliç Üniversitesi Prof. Dr. Mehmet PALA yaptı.

TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Araştırmacısı Dr. Banu BAHAR, Kaliteli Meyve-Sebze Kurutma Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Rekabet Gücü Yüksek, Yenilikçi Ürünlerin Üretilmesi, Ekolojik Tarım Örgütü Lideri Prof. Dr. Zararlıların Önlenmesine Yönelik Uygun Aksoy Kuru Meyve Depolama Alternatif Uygulamaları, KFC Food firmasından Karabulut Kuru Meyve Kesiminde Yeni Trendler, Farmhood firmasından Selin Arslan, Freeze Drying ile Sağlıklı Atıştırmalık Üretimi, Sürdürülebilirlik ve Dış Ticaret Uzmanı. Meral GÜNDÜZ, Yeşil Anlaşmanın Kesim İçin Değeri hakkında bilgi verdi.

Üçüncü panelde Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali IŞIK moderatörlüğünde Kuru Meyve İşleme Sektörünün Durumu, Sorunları ve Analiz Önerileri ile Kurutulmuş Ürünlerin Değerlendirilmesi. Türkiye’de Meyve Kesimi Yapıldı.

Ege İhracatçı Birlikleri Tarım 1 Şube Müdürü Ece Tırkaz, Ziraat Yüksek Mühendisi Oğuz Aşçıoğul, Ur-Ge Proje Uzmanı Ayhan Karabulut, Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2022 Yılında Yürütülen Çalışmalara ilişkin sunumlar yaptı.

Kuru Meyveler Bölümü’nde Geleceği Şekillendirmek İçin Katılımcıların Görüşleri Alındı ​​ve TÜGİP Gıda Sanayi Koordinatörü Prof. Meyve Atölyesi sona erdi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu