Ekonomi

Küresel piyasalarda Fed günü

ABD enflasyonunun ardından Fed’in Haziran ayında durağan kalacağı beklentisi piyasalarda risk iştahını artırıyor.

Bu yıl ortalaması 23 olan Wall Street’in “endişe göstergesi” CBOE Volatilite Endeksi (VIX), riskli varlıklara olan ilgiyi yansıtarak 15’in altına düştü.

Bu durum özellikle borsalarda ralliyi tetikliyor. S&P 500 endeksi Salı günü yüzde 0,7 yükselerek dördüncü işlem gününü artı tarafta kapatarak 4.400 puana yaklaştı.

Asya’da da ralli yaşanırken, Japon Topix yüzde 1.1 yükselerek son 30 yılın zirvesini genişletti.

Önümüzdeki dönemde Fed’in Haziran ayında durup faiz artırımına gideceği beklentisiyle ABD tahvil getirileri yükseliyor. İki yıllık tahvil faizi 9 baz puan artarak yüzde 4.67’ye çıktı.

Dolar, gelişmiş ülke para birimleri karşısında son derece sınırlı hareket ediyor. Bloomberg Dolar Endeksi, Fed öncesi 1.231 puanda yatay seyrediyor.

Fed’in faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor

Faiz kararını bugün saat 21:00’de açıklayacak olan Fed’in 15 ay sonra ilk kez faiz artırımına gitmemesi ve faiz oranını yüzde 5-5,25 bandında tutması bekleniyor.

Ancak önümüzdeki aylarda sıkılaştırmanın devam edeceği mesajını vermek mümkün görünüyor. Daha önce Haziran ayında geçmiş faiz artırımlarının etkisini görmek için dur sinyali veren Fed Lideri Jerome Powell, saat 21.30’da kameraların karşısına çıkacak.

Bloomberg anketine katılan kurumlar birçok faiz oranının sabit tutulmasını beklerken, Citi ve LH Meyer/Monetary Policy Analytics gibi kurumlar, işgücü piyasasının çok sıcak olması ve yüksek enflasyon nedeniyle bu toplantıda faiz oranlarında 25 baz puanlık artış bekliyor. seviyeler. Karar öncesi açıklanan ABD tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 9’dan yüzde 4’e gerilemiş olsa da, enflasyonun halen Fed hedefinin iki katı üzerinde olması, faiz artışlarının orta vadede devam edeceğine dair beklentileri güçlendiriyor. Temmuz-Eylül dönemi.

Point72 Baş Ekonomisti ve eski Fed araştırmacısı Dean Maki’ye göre Powell, Temmuz ayındaki faiz artırımını yüksek olasılıkla fiyatlandırmayı hedefliyor. Ekonomistler, faiz kararının yanı sıra Fed üyelerinin faiz tahminlerini ortaya koyan “nokta grafiği” varsayımlarını da yakından takip edecek.

Bankanın güvercinlerinin Mart ayı iddialarında ortaya koyduğu yüzde 5,1’lik medyan tepe faiz oranını koruması beklenirken, şahinler bu oran indiriminin yüzde 5,4’e çıkarılmasını istiyor. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistler, medyan projeksiyonun değişmesini beklemiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu