Ekonomi

Kazanç görüşmesi: MPC güçlü 1Ç 2024 sonuçlarını açıkladı, orta akım büyümesinde yükseliş var

Marathon Petroleum Corporation (MPC), CEO Mike Hennigan’ın şirketin disiplinli sermaye yatırımlarını ve stratejik orta akım büyümesini vurgulamasıyla 2024 yılına güçlü bir başlangıç yaptığını bildirdi. Büyük rafineri dönüşümleri gibi zorluklara rağmen MPC bu çeyrekte hisse başına 2,58 $ kazanç elde etti.

Şirketin hissedar getirilerine olan bağlılığı, 5 milyar dolarlık ek hisse geri alım yetkisi ve hisse sayısında önemli bir azalma ile vurgulandı. CFO John Quaid ayrıntılı finansal sonuçlar verdi ve daha yüksek üretim hacimleri ve daha düşük işletme maliyetleri ile ikinci çeyrek için olumlu bir görünüm öngördü.

Önemli Çıkarımlar

  • MPC Yönetim Kurulu’na 1 Mart’ta iki yeni bağımsız üye katıldı.
  • Şirket bu çeyrekte hisse başına 2,58 $ kazanç bildirdi.
  • MPC 312 milyon hisseyi geri satın alarak Mayıs 2021’den bu yana hisse sayısını önemli ölçüde azalttı.
  • 5 milyar dolarlık ek hisse geri alım yetkisi açıklandı.
  • Sermaye disiplinine ve rafinaj ve orta akım projelerine yatırıma güçlü bir şekilde odaklanıldı.
  • Şirket, MPLX’in temettüleri ve sermaye gereksinimlerini karşılayarak nakit dağıtımlarını artırmasını bekliyor.

Şirket Görünümü

  • MPC 2. çeyrekte günlük yaklaşık 2,8 milyon varil daha yüksek üretim hacmi öngörüyor.
  • Şirket %94’lük bir kullanım oranı ve yaklaşık 200 milyon $’lık bir geri dönüş harcaması öngörüyor.
  • Varil başına işletme maliyetlerinin 4,95 dolar, dağıtım maliyetlerinin ise yaklaşık 1,5 milyar dolar olması öngörülüyor.
  • Önümüzdeki çeyrek için kurumsal maliyetlerin 200 milyon dolar olması öngörülüyor.
  • MPC güvenlik, operasyonel mükemmellik ve stratejik sermaye yatırımlarına bağlılığını sürdürmektedir.

Önemli Ayı Gelişmeleri

  • Ürün envanteri ve türevlerinden kaynaklanan 392 milyon $’lık rüzgar 1. çeyrek marjlarını etkilemiştir.
  • Pazarlama marjları ve R&M yakalaması, toptan benzin fiyatlarına bağlı olarak çeyrekten çeyreğe dalgalanabilir.

Yükselişte Öne Çıkanlar

  • MPC, büyük bir oktan üreticisi olarak rekor seviyelerdeki oktan farklarından faydalanmaktadır.
  • Şirket Kaliforniya’da uzun süredir dizel üretiyor ve ihracat fırsatları arıyor.
  • MPLX’in stratejik yatırımının temettüyü, tüm sermaye giderlerini karşılaması ve zaman içinde fazla nakit yaratması bekleniyor.
3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Kaçırılanlar

  • Birinci çeyrekte dört büyük rafineri, operasyonel verimliliği etkileyecek şekilde bakım duruşları gerçekleştirdi.
  • Birinci çeyrekte alınan ticari kararların değişen piyasa dinamikleriyle karşı karşıya kalması bekleniyor.

Soru ve Cevaplarda Öne Çıkanlar

  • MPC, TMX spotunun Batı Yakası operasyonları üzerindeki etkisini ve WCS ham petrolü için planlarını tartıştı.
  • Şirket Martinez biyoyakıt projesi ve projenin ilerleyişi hakkında güncel bilgiler verdi.
  • MPC’nin gelecek stratejilerine uyum sağlamak için düzenleyicilerle yaptığı çalışmalar vurgulandı.
  • WCS’nin asitliği rakiplerin seçeneklerini sınırlayabilir, bu da MPC’nin izlediği bir faktör.

Marathon Petroleum Corporation, hisse senedi sembolü MPC ile, karmaşık enerji piyasası ortamını yönlendirmede esneklik ve stratejik öngörü göstermiştir. Sağlam bir finansal temele ve büyüme taahhüdüne sahip olan şirket, küresel petrol talebinde öngörülen artıştan ve doğal gazdaki yükselişten faydalanmaya hazırdır.

MPC’nin hissedar değerine, operasyonel mükemmelliğe ve MPLX gibi orta akım varlıklara yaptığı stratejik yatırımlara odaklanması, şirketi gelecek için olumlu bir şekilde konumlandırmaktadır. Şirketin 312 milyon hisseyi geri satın alması, hisse sayısını azaltmaya ve hissedar getirilerini artırmaya yönelik güçlü bir kararlılık sergileyerek şirketin yönüne ve mali sağlığına olan güvenin sinyalini veriyor.

MPC stratejik önceliklerini uygulamaya devam ederken, yatırımcılar ve paydaşlar dinamik enerji sektöründe devam eden gelişmeleri ve potansiyel büyüme fırsatlarını bekleyebilirler.

InvestingPro İçgörüleri

Marathon Petroleum Corporation’ın (MPC) son dönemdeki mali performansı ve stratejik girişimleri yatırımcıların ve piyasa analistlerinin dikkatini çekmiştir. Şirketin agresif hisse geri alım stratejisi, yönetimin son eylemlerinin de gösterdiği gibi, hissedarlara değer iade etme taahhüdünün bir kanıtıdır.

MPC yönetiminin aktif bir şekilde hisse geri alımı yapması, şirketin makalede bahsedilen 5 milyar dolarlık ek hisse geri alım yetkisi duyurusuyla da uyumlu.

InvestingPro Data ölçümleri şirketin güçlü piyasa konumunu daha da pekiştiriyor. Piyasa değeri 65,61 milyar dolar ve F/K oranı 7,74 olan MPC, Petrol, Gaz ve Tüketim Yakıtları sektörünün önde gelen oyuncularından biri olarak öne çıkıyor.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Şirketin 2023’ün 4. çeyreği itibarıyla son on iki ay için hafifçe 7,67’ye ayarlanmış olan F/K oranı, hisse senedinin kazançlarına göre değerinin altında olabileceğini göstermekte ve bu da onu değer yatırımcıları için cazip bir seçenek haline getirmektedir. Dahası, MPC’nin son bir yıldaki yüksek getirisi, %52,3’lük fiyat toplam getirisi ile şirketin yatırımcılarını cömertçe ödüllendirdiğini göstermektedir.

InvestingPro İpuçları ayrıca, analistlerin önümüzdeki dönem için kazançlarını yukarı yönlü revize ettiklerini ortaya koyuyor, bu da devam eden finansal güç ve gelecekteki büyüme potansiyeline işaret edebilir. Ayrıca MPC, en son veriler itibarıyla %1,82 temettü verimi ve 2023’ün 4. çeyreği itibarıyla son on iki ayda %10,0 temettü artışı ile 14 yıl üst üste temettü ödemelerine bağlılığını sürdürmüştür. Bu tutarlı temettü geçmişi, yüksek hissedar getirisiyle birleştiğinde MPC’yi gelir odaklı yatırımcılar için cazip bir hisse senedi haline getiriyor.

Marathon Petroleum Corporation hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen yatırımcılar https://www.investing.com/pro/MPC adresinde ek InvestingPro İpuçları bulabilirler. Şu anda, şirketin finansal sağlığı ve piyasa konumu hakkında daha derin bir anlayış sağlayabilecek 15 ipucu daha mevcuttur. InvestingPro aboneliği almayı düşünenler INVTROZEL1A kupon kodunu kullanarak InvestingPro aboneliğinde %20’ye varan indirim kazanabilirler.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu