Haber

Bakan Özhaseki: İstanbul’u hızla yenilememiz lazım

Özenç KILIÇ/ ETRAF, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5 bin 187 bağımsız bölümün temel atma ve yıkım törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Özhaseki’nin gündeminde kentsel dönüşüm vardı. İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına dikkat çeken Bakan Özhaseki, “İstanbul’u çok hızlı bir şekilde yenileyip dönüştürmemiz gerekiyor.” söz konusu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5 bin 187 bağımsız bölümün temel atma ve yıkım törenine katıldı. Törene Bakan Özhaseki’nin yanı sıra AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Murat Kurum, Tuzla Büyükşehir Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, TOKİ Lideri Ömer Bulut katıldı. Tören Tuzla’da yapılırken, eş zamanlı olarak Bağcılar ilçesinde de gerçekleştirilen Kentsel Dönüşüm Projeleri Yıkım Töreni ile canlı bağlantı sağlandı. Törende konuşan Bakan Özhaseki, İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin şunları söyledi: “İstanbul’da yaklaşık 850 bin bağımsız ünite yenilendi. Bunların 400 binden fazlası halen devam ediyor. Ancak bunlar bizi durdurmuyor. İstanbul’u çok hızlı bir şekilde yenileyin ve dönüştürün.” söz konusu.

“307 KONUTUN TAMAMLANAN KONUTLARINI YAVAŞÇA TESLİM EDİYORUZ”

Deprem bölgesinde yürüttükleri konut çalışmaları hakkında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “O günlerden bu yana hiç boş durmadık. Sayın Bakanım burada. İnsanların yüzünü övmek doğru değil. ama gerçeği söylemek lazım. Gece gündüz deprem bölgesindeydi, ilk boş bulduğu iş sağlam arazilerde inşaata başlamak oldu. Allah ondan razı olsun. Aylarca orada görev yaptı. Orada çalıştı çünkü. İşin ciddiyetini gördü.Sonrasında ekibimizle yola devam ettik.390 bin faydalanıcı var.Şu anda 307 konut ya ihale edildi ya da ihale edildi.Bu süreçte inşaat ya tamamlanma aşamasında ya da biz bu süreçteyiz. Tamamlananları yavaş yavaş teslim ediyoruz. Devlet olarak dayanılmaz bir refleks gösterdik. Nereye gidersek gidelim, kayıplar karşılanıncaya, işler tamamlanana ve vatandaşlar bize dönüp ‘Mayıs’ diyene kadar ayrılmayacağımızı ilan ediyoruz. Tanrı seni korusun’. En geç. Bu konutların tamamını bir yıl içerisinde teslim ederek vatandaşlarımızın orada huzur içinde yaşamasını sağlayacağız. Bir yandan da alternatifler geliştirdik. Yerinde dönüşüm yapmak isteyenler için 1,5 milyon liralık kampanyalar düzenledik. 256 bin vatandaşımız “Evet evimi yerinde dönüştüreceğim, siz de bana destek olun” diyerek bize başvurdu. “Dün Adıyaman’da da bunları gördük” dedi.

“DEPREMİN ÇÖZÜMÜ; KENTSEL DÖNÜŞÜM”

İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına dikkat çeken Özhaseki, “Doksan otuz dokuz, Erzincan’dan başlayan, her üç beş yılda bir Adapazarı ve Gölcük’e gelen, şimdi de Marmara’da beklenen çok değerli bir etkinlik. tüm bilim adamları.” Hareket var. Bu yüzden İstanbul için yerimizde duramıyoruz. Bütün arkadaşlarımla ve ekibimizle gece gündüz çalışıyoruz, fikir üretiyoruz, proje üretmeye çalışıyoruz, ‘Burada ne yapabiliriz?’ diye soruyoruz. İnsanlarımızı güvenli evlere nasıl yerleştirebiliriz? İstanbul’da kentsel dönüşümü nasıl başarabiliriz?’ Çünkü Marmara çevresinde 7 ilimiz var. Gayri safi milli hasılamızın yüzde 47’si bu bölgede. Milyonlarca insanımızın bu bölgede iş yeri ve evi var. Yaşamlarını içlerinde taşırlar. Değerli kardeşlerim bu sorunun tek bir çözümü var. Dünyada başka çözüm bulunamadı. Bu çözüm kentsel dönüşümdür. 40 yaşında, 30 yaşında, 20 yaşında ve hatta daha eski binalarımız var. O günün kurallarına uygun olarak inşa edilse dahi bu şiddetli depremlere artık dayanamayacağını hepimiz biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 2012 yılında bir kanun çıkardık. O tarihten bu yana İstanbul’da yaklaşık 850 bin bağımsız ünite yenilendi. 400 binden fazlası devam ediyor. Ama bunlar bizi durdurmuyor. İstanbul’u çok hızlı bir şekilde yenilememiz, dönüştürmemiz gerekiyor. dedi.

“600 BİN BİNANIN EN KISA ZAMANDA YENİLENMESİ GEREKİYOR”

İstanbul’da 600 bin yapının bir an önce yenilenmesi gerektiğini belirten Bakan Özhaseki, “Bunların yaklaşık 600 bininin bir an önce yenilenmesi gerekiyor. Vakit kaybetmeden yenilenmesi gerekiyor. Bu konudaki projelerimiz şu şekilde; Hazır. Nereye ev yapacağımız belli. Nasıl hareket edeceğimizin rotasını da belirledik.” Ama şunu söyleyelim, iş sadece bakanlıkla bitmiyor. Elimizden geleni yapıyoruz, buna emin olun. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nü kurduk. İstanbul için özel bir birim kurduk. Orta vadeli bütçe 480 milyar liranın üzerinde, bu sorunlu ekonomik ortamda bile sadece İstanbul’u dönüştürmek büyük mesele. Bir bütçe belirledik. Yarısı bizden. Kampanyayı temel olarak bu şekilde anlattık. Gece gündüz çalışıyoruz. Bundan emin olun. Bu işin ikinci ayağı var, belediyeler. Tanrı seni korusun. Burada 13 belediyenin adı var. Okuyorsun. Çaba gösterdiler. Hazırlıklar yaptılar. “Temel atıyoruz ya da yıkım yapıyoruz. Kolay bir iş değil. Kolay bir iş değil çünkü yüzlerce insanı ikna etmeye çalışarak, doğruyu bulup, bir sonuca ulaştırmak kolay bir iş değil. belli bir noktaya gelip yüzlerce insanın kalbini kazanmak.” dedi.

“MAHKEMELERE ACELE ETMEYİN, KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ENGELLEYİN”

Törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümle ilgili şunları söyledi: “Millet, ancak kentsel dönüşüm kelimesini başka yerlerde duyunca kolay sloganla kaçanların hesabını soracaktır. O kolay slogan şudur: “Efendim biz kentsel dönüşüme karşı değiliz, ama karlı dönüşüme karşıyız.” Onlara şunu söylüyorum: Allah’ın izniyle kâr amaçlı dönüşüm yapmayın. Yapanlara karşı çıkın. Ama lütfen bir kentsel dönüşüm yapın, bir dönüşüm yapın. Engel olmayın, yasal çaba, anayasal hak diyerek, mahkemelere koşarak kentsel dönüşümü engellemeyin.Dün ben Hatay’da yolumu kestiler.Beni engelledikleri yerlerde binlerce insan öldü. Kentsel dönüşümün engel olduğu yerlerde, iyi niyetli olmayanlar da dahil olmak üzere pek çok insan mağdur oluyor, bu yüzden kentsel dönüşümü ön plana çıkarmaya çalışıyoruz, doğru şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu iş zor bir iştir ama kolay bir iştir. “Öyle değil. İnşallah bunu da yapabilecek ekiple el ele vererek İstanbul’a hizmet edeceğiz.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu