Ekonomi

AB, Rusya merkez bankasının 200 milyar avroluk varlığını dondurdu

AB Konseyi Sözcüsü Christian Wigand, Brüksel’de düzenlediği günlük basın toplantısında, AB’nin savaş nedeniyle bugüne kadar dondurduğu Rusya Merkez Bankası’nın varlıklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

AB’nin 10’uncu yaptırım paketi kapsamında üye ülkelerdeki kurumların Rusya Merkez Bankası’nın bloke edilen varlık ve rezervlerini 12 Mayıs’a kadar AB Komitesi’ne bildirmek zorunda olduğunu hatırlatan Wigand, “AB üye ülkeleri Rusya Merkez Bankası’nın 200 milyar avroyu aşan varlıklarını dondurduklarını bildirdiklerini Komisyon’a sundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği zararı ödemeye kararlı olduklarına işaret eden Wigand, bu konudaki çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü anlattı.

Ukrayna varlıklara olan ilgi

Rusya’nın Ukrayna’da dondurulan varlıklarının kullanımına yönelik seçeneklerden birinin de Rusya Merkez Bankası’nın kaynakları olduğunu belirten Wigand, bu varlıkların faizinin Ukrayna için kullanılabileceğini belirtti.

AB Konseyi bünyesinde oluşturulan bir çalışma kümesinde Rus varlıklarının nasıl değerlendirileceği konusunun görüşüldüğünü belirten Wigand, bu kümenin son toplantısını dün yaptığını bildirdi.

Batılı ülkelerde Rusya Merkez Bankası’nın toplam 300 milyar dolarlık rezervi, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle donduruldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu